tiistai 31. toukokuuta 2011

Anna: Tutkimusaiheet

Kaikkien neljän tutkimuksen kohteena olivat nuorten naisten bloggaaminen. Naisten päiväkirjamaiset blogit ovat lisääntyneet muihin blogityyppeihin verrattuna huimissa määrin. Moni näistä naisbloggareista ovat hyvinkin nuoria. Tutkimuksissa keskityttiin itseilmaisuun ja kommunikaatioon vertaistensa kanssa, kukin tosin hieman erilaisesta näkökulmasta. Identiteetti ja identiteetin rakentaminen nousi yhä tärkeämpään rooliin, sillä kasvava nuori ei rakenna identiteettiään pelkästään verkossa, vaan myös verkon ulkopuolella. Olennaista on myös se, millaisia itseilmaisun ja kommunikaation strategioita nuoret käyttävät vedotakseen vertaisiinsa, niin läheisimpiin ystäviinsä kuin täysin tuntemattomiin lukijoihin.


Davisin tutkimuksen Coming of age online: the developmental underpinnings of girls' blogs tarkoituksena oli hahmottaa sitä, kuinka blogien tarkoitus, sisältö ja jopa ulkomuotokin ovat muuttuneet nuorten bloggaajien astuessa lapsuudesta kohti aikuisuutta. Tutkimus toteutettiin haastattelemalla kahtakymmentä 17–21-vuotiasta bloggaajaa, jotka olivat bloganneet kolmesta seitsemään vuotta. Tutkija esittää ajatuksen, että motiivi bloggaamisen takana muuttuu sen mukaan mitä vanhempi blogin pitäjä on.

Kun identiteettiä rakennetaan niin verkossa kuin oikeassa elämässäkin, tarve itseilmaisuun ja yhteyteen vertaistensa kanssa saa uusia muotoja. Kasvava nuori hakee vielä identiteettiään ja on erittäin riippuvainen vertaistensa mielipiteistä. Erilaisilla identiteeteillä leikittely on tavallisempaa, ja kehittyvää identiteettiä myös ilmaistaan värikkäämmillä tavoilla. Vanhempana taas identiteetti on ”valmiimpi”, eivätkä vertaisten mielipiteet ole enää niin tärkeitä, vaan lähimpien ystävien rooli vahvistuu. Yhteydenpito on itseilmaisua tärkeämpää. Verkkoidentiteetti vastaa oikean elämän identiteettiä hyvin tarkasti.


Davisin tutkimusaihetta sivuten myös Mazurin ja Kozarianin tutkimus Self-Presentation and Interaction in Blogs of Adolescents and Young Emerging Adults keskittyy kasvavien, 15–19-vuotiaiden nuorten blogien sisältöön sekä itseilmaisuun. Tutkimuksessa keskustellaan myös sukupuoleen ja ikään liittyviä eroista. Davisista poiketen Mazurin ja Kozarianin mukaan myös varttuneemmat nuoret käyttävät blogejaan kokeillakseen erilaisia identiteettejä. Blogin pitäminen mahdollistaa oman julkisen persoonan hallitsemisen kirjoitusten ja hallitun itseilmaisun avulla. Blogin kautta keskustellaan myös aiheista, jotka jäisivät kasvokkain käsittelemättä.

Vaikuttaisi siis siltä, että verkkoidentiteetti on lähes aina oikean elämän identiteetin ”parempi” versio. Verkkoidentiteettiä rakentaessa voi jättää taakseen oman persoonansa heikkoudet ja välittää toisille juuri sen verran tietoa – ja juuri sellaista tietoa – kuin itse haluaa. Identiteetin ja itseilmaisun varovainen(kin) hallitseminen on kasvaville nuorille yhteydenpitoa tärkeämpää.


Gómezin tutkimuksen Disembodiment and cyberspace: gendered discourses in female teenagers' personal information disclosure runkona toimii englantilaisten ja espanjalaisten naisten blogikirjoitukset heidän nykyisistä tai jo rikkoutuneista parisuhteistaan. Homogeenisen otoksen aikaansaamiseksi kaikki tutkituista bloggaajista ovat teini-ikäisiä, 13–16-vuotiaita, heteroseksuaaleja. Blogin pitäjät suodatettiin etsimällä feminiinisyyteen liittyvää kielenkäyttöä sekä saatavilla olevien profiilitietojen avulla.
Saadakseen selkeän kuvan bloggareiden itseilmaisun strategioista sekä diskursiivisista tarkoituksista, blogikirjoitukset jaettiin otteiksi kolmen eri aiheen mukaisesti: (a) ongelmat rakkaudessa; (b) fyysiset ja persoonallisuuteen liittyvät kuvaukset itsestä ja poikaystävästä nykyisessä suhteessa; (c) fyysiset ja persoonallisuuteen liittyvät kuvaukset itsestä ja poikaystävästä jo rikkoutuneessa suhteessa. Ajatuksena on, että bloggaajien tapa käyttää kieltä kertoo meille jotakin siitä, miten he ilmaisevat feminiinisyyttään kielellisesti – siis mielensä kautta. Tämä nostaa esille kaksi kysymystä: vaikuttaako kyberavaruudelle tyypillinen ruumiin ja mielen erottaminen siihen, miten sukupuolta toistetaan ja esitetään blogosfäärissä; ja millaisia kielellisiä strategioita bloggaajat käyttävät rakentaakseen itsensä verkkoviestinnässä?


Bortreen tutkimus Presentation of Self on the Web: an ethnographic study of teenage girls' weblogs kartoittaa kahta aspektia nuorten naisten bloggaamisessa: ihmisten välisen kommunikaation haasteet ja riskit massamediassa, sekä itseilmaisun strategioiden käyttäminen keskustellessa duaalisen yleisön kanssa.

Koska nuoret käyttävät blogeja rakentaakseen itseään ja suhteitaan toisten kanssa, haasteeksi nousee se, miten tasapainotella itseilmaisun kanssa jo tuntemiensa ihmisten, mutta myös blogia lukevien vieraiden välillä. Blogin avulla tahdotaan saavuttaa yhä intiimimpi suhde ystävien kesken, mutta samalla tulisi myös vedota tuntemattomampiin, mutta samalla vertaisiin nuoriin. Tällöin ratkaisevassa asemassa ovat itseilmaisun strategiat, kuten usein käytetty ingratiation, "mielistely": strategian tarkoituksena on tulla pidetyksi, ja se saavutetaan joko kehumalla toisia, puhumalla itsestään vähättelevin ilmaisuin tai olemalla vaatimaton, tuttavallinen tai huumorintajuinen.

1 kommentti:

  1. Aiheita tutkimalla on helppo huomata, että tutkimukset käsittelevät hyvin paljon ihmisten identiteettiä blogien kautta. Monet ihmiset haluavat rakentaa oman minuutensa kertomalla itsestään bloginsa välityksellä, jolloin pystyy luomaan juuri sellaisen minuuden kuin itse haluaa. Jotkut haluavat tuoda itsensä juuri sellaisena esiin kuin he oikeasti ovat, mutta monelle ihmiselle on varmastikin tärkeää että he voivat olla blogissaan hieman tai kokonaan toisenlaisia kuin he normaalisti ovat.

    Tällainen kirjoittelu voi olla hyvin terapeuttista. Vaikka monet kirjoittavat omalla nimellaan ovat he silti anonyymejä suurimalle osalle lukijoistaan, mikä saattaa helpottaa omista tunteistaan kertomista. Esimerkiksi parisuhdeongelmat saattavat olla hyvin kivuiliaita asioita keskustella ystävien kanssa, mutta blogi voi toimia jonkinasteisena ns. julkisena päiväkirjana johon voi purkaa tunteitaan.

    On tärkeää tutkia blogien ja identiteetin välistä suhdetta, koska sosiaalinen media on nykyaikaa ja tulee olemaan todennäköisesti hyvin pitkään tärkeä osa nuorten ja nuorten aikuisten kehitystä.

    VastaaPoista